Koronavírus

Mikor lesz vége? — 2022-re, ha nincs új virusmutáció.

A fertőzöttség szintjéről Magyarországon a kormányoldal ad felvilágosítást. A több mint 3 millió mintavételre 12% pozitív teszt jutott (Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ, 2021.01.26., https://koronavirus.gov.hu/#hirek), — feltéve hogy a vizsgált személyeket egyszer tesztelték. Valószínüleg jelentős azon személyek aránya, akiket többszőr, akár 5-ször is vizsgáltak. Ez azt jelenti, hogy a járvány hasonló terjedése esetén, egy év múlva érjük el a nyájimmunitás szintjét (kb. 60-70%-ot), mikor a járvány magától megszünik.

A járvány harmadik hulláma sokkal drámaibb mint a korábbi jelentések. Ma magyarorsztágon 12 ezer embert áponak korházakban, ne beszélve a karanténban lévők számát. A legfrisebb hírei itt olvashatók: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-mar-latszik-jarvany-harmadik-hullamanak-tetozese

Oltásnak jóval a nyájimmunitás elérése előtt van értelme. — Az oltási stratégiát is át kell gondolni. Az ápolók mellett, a tanárokat, a bolti eladókat, az éttermi dolgozókat, az otthonok személyzetét kellene előnyben részesíteni, mivel ők állnak legtöbbet emberekkel kapcsolatban. Az orosz vakcina (Szputnyik) kiváló, semmivel sem áll az amerikai-nyugat-európai készítmények mögött, sőt magasabb védettséget biztosít. — Kínában 60 év felettieket nem oltanak.

Ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy az oltás csak önkéntes alapon működhet és senkit sem kényszeríthetnek, azzal fenyegetve, ha nem oltatja be magát felmondanak neki.

Sajnálatos tényre hívja fel a figyelmet a Human Rights Watch emberjogi szervezet: Magyarországon sok beteg hal bele a korházakban uralkodó higéniai állapotokba, az ott összeszedett betegségekbe.

Svájcban az iskolákat hetente 1-2-szer un. csoportteszttel ellenőrzik. 4-20-50 fős csoportokat egyszerre vizsgálnak. Ha pozitív, a csoport minden tagját tesztelik. Ezzel a módszerrel kevés teszttel nagy létszámú csoportokban is ki lehet szűrni a fertőzötteket.

Az Amnesty International mutatott rá egy érdekes összefüggésre. Korrupt, tekintélyelvű országok egészségügyi rendszere gyenge vagy rossz. Az összefüggés jól kimutatható. Ennek magyarázata egyszerű: korrupt országok vezetői a maguk érdekeit helyezik előtérbe és az átláthatóságra, ellenőrízhetőségre nem ügyelnek. A maszkok, egészségügyi felszerelés (lélegeztetőgép) beszerzésénél jelentős összegeket tesznek zsebre. Nálunk Orbán a „megmentő” szerepében tetszeleg, fenyeget, utasít és dirigál, ontja ostobaságait a társadalomra. Valójában intézkedései semmiféle hatással nem voltak a járvány terjedésére.

A kormány 2021 elejére felismerte csak az oltással lehet a járványon felülkerekedni. — Az oltással elért eredmények vitathatatlanok.

Számomra a legfontosabb következtetés a vírushelyzetből: Az egészségügy átfogó reformokra szorul, olyan egészségügyi rendszert kell megcélozni, mely magas szinvonalú, átlátható, hatékony és rendkívül rugalmas, hogy a teljesítményét rövid idő alatt többszörösére lehessen növelni (lásd: járvány, természeti csapás, katasztrófahelyzet, háborús esemény, stb.). —  Felháborító és tarthatatlan az a teher, amit az egészségügyi dolgozóktól megkövetelnek (ápolók, mentősök, orvosok, kisegítő személyzet, takarítók, stb.).

A magyar, de a nyugat-európai kormányok számos hibát követtek el, intézkedéseik ellentmondásossak és alapvető emberi szabadságjogokat sértenek (egyenlőség, szabad mozgás, sportolás és gyülekezés, a vállalkozás szabadsága, stb.) — Több afrikai országban egyáltalán nem foglalkoznak a járvánnyal (pl.: Mali), mert az átlagéletkor 16 év és a fertőzöttek száma jelentéktelen.

Miért van az, hogy kormánydöntéseket nem lehet bíróságon megtámadni és érvényteleníteni? Hollandiában pont ez történt, a holland kormány éjszakai kijárási tilalmát egy bíróság törvénytelennek itélte és azonnali hatállyal megszüntette (2021.02.16.)

Ellenzem az oltás kötelezővé tételét !, senkit sem kötelezhetnek oltásra, azzal fenyegetve, hogy következményei lesznek !

Javaslom minden korlátozás feloldását (iskolai digitális oktatást, maskviselést, kijárási tilalmat, szórakozóhelyek-, szállodák-, étteremek-, mozi- és boltbezásrását, stb.). A védekezésnek egyéni felelősségvállalás mellett kell folytatódnia. Mindenki szabadon dönthesse el, hogyan kívánja egészségét védeni, otthon akar e maradni vagy sem, be akarja e oltatni magát, vagy sem, akar e maszkot viselni vagy sem.

Itt Európában a korlátozó intézkedések nem tudták a járvány terjedését megállítani (lásd: 2020-ban az olasz és 2021. januájában a portugál vírushelyzet berobbanása és 2021 márciusában a cseh és magyar fertőzöttek számának drámai emelkedése). Ez azt mutatja a vírusról és terjedéséről keveset tudunk. Amíg nincs megfelelő ellenszer, addig az egyedül hatékony eljárás, az otthonmaradás, a fizikai emberi kapcsolatok korlátozása (lockdown). — Sajnos ez sem megoldás, mert huzamosabb ideig nem fenntartható. A bezártság stresszhez, lelki sérülésekhez vezet, a gazdaság pedig mérhetetlen károkat szenved, az emberek munka és jövedelem nélkül elszegényednek, felélik tartalékaikat.

— Támogatom a vendéglátósok „Én kinyitok” mozgalmát.

Kilátások 2021. június végén: Izraelben, Nagy-Britanniában és Oroszországban jelentősen megugrott a fertőzözek száma. Az új delta vírusvariáns ellen nem mindegyik oltóanyag egyformán hatásos. Az eddigi ismeretelk szerint a Janssen mRNA ellnanyag a leg hatásosabb.

Frissítve: 2021.07.28.

 

 

 

IDE KAPCSOLÓDÓ KORÁBBI CIKKEK:

https://telex.hu/rovat/koronavirus

 

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/beremeles-egeszsegugy-szerzodes-alapdij-osszeomlas/1le4tws

2021.02.24. Nyomasztó kiszámíthatatlanság, megtépázott bizalom – a példátlan béremelések ellenére is puskaporos a hangulat az egészségügyben, ahol a szakdolgozóknak a héten dönteniük kell, aláírják-e új szerződésüket. — Soós Adrianna szerint az orvosok a járvány miatt kimerültek, nem csak a pénzzel, a bánásmóddal is van bajuk, szakszervezetek.hu

https://index.hu/belfold/2021/02/22/az-egeszsegugyi-szakdolgozok-tobb-mint-fele-felmondana/

Az egészségügyi szakdolgozók több mint fele inkább felmondana

Bereznay István 2021.02.22. 19:34

https://telex.hu/koronavirus/2021/02/24/koronavirus-felvidek-szlovakia-dunaszerdahely-korhaz-riport-covid-dokumentumfilm

Megrázó dokumentumriportban mutatja be egy magyar orvos a dunaszerdahelyi kórház Covid-küzdelmeit

2021. február 24. – 20:44 – Rovó Attila Laczkó Balázs orvost kísérik el a műszakjára. Az intenzívről 10 emberből 1-2 kerül csak ki, mindennapos a halál. Egy nővér arról beszél, hogy nem lehet feldolgozni ezt az egészet.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/ketszer-annyi-a-pozitiv-koronavirusteszt-budapesten-mint-decemberben 2021. február 20. Kétszer annyi a pozitív koronavírusteszt Budapesten, mint decemberben

A főváros 10 ezer embert tesztel, 10 nap alatt. Karácsony Gergely szerint már az első két nap adataiból is jól látszik, hogy romlik a koronavírus-helyzet.

Szeretlek Magyarország - szmo.hu

https://hvg.hu/360/20210208_A_magyar_koronavirusos_betegekre_rejtett_veszely_leselkedik_a_korhazakban

2021.02.08., Rejtett veszély leselkedik a koronavírusos betegekre a magyar kórházakban

https://www.hrw.org/news/2020/08/04/hungary-health-care-failures-endanger-lives

August 4, 2020, Human Rights Watch, Hungary: Health Care Failures Endanger Lives

 

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/47-ezer-fovel-csokkent-a-magyar-nepesseg-tavaly-csak-decemberben-9000-rel-lettunk-kevesebben/?utm_source=balsav&utm_medium=web

2021. január 29., 47 ezer fővel csökkent a magyar népesség tavaly, csak decemberben 9000-rel lettünk kevesebben

Az új rekordhoz elsősorban a koronavírus miatti jelentősen megnövekedett halálozás járult hozzá, de év végére a születésszám is váratlanul nagyot esett.

https://index.hu/belfold/2021/01/25/koronavirus-jarvany-jakab-ferenc-2021/

2021.01.25., Jakab Ferenc: Rá fog menni ez az évünk a koronavírus-járványra

https://index.hu/belfold/2021/01/25/turelmet-ker-a-vendeglatosoktol-az-operativ-torzs_orszagos_nyitas/

2021.01.25., 130 magyar vendéglátóhely kinyitna februárban

Kiss Róbert alezredes ma azt mondta, csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályokon, ha elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra. A vendéglátósok mindent értenek, de 90 százalékuk még nem kapta meg a novemberre ígért bértámogatást.

https://index.hu/belfold/2021/01/22/en_kinyitok_vendeglatas_koronavirus_zaras_lazadas_tuntetes_csernus_imre/

Betelt a pohár a hazai vendéglátósoknál (2021.01.23.)

Tesztelés: mfor.hu 2020. NOVEMBER 30. 09:18

Másik említésre méltó információ a friss adatközlésben az az, hogy újra nagyon kevés számban végeztek teszteket a hatóságok. Bár az is előfordulhat, mint amire korábban volt példa, hogy az adatszolgáltatási problémák miatt késleltetetten, vagy nem teljeskörűen jelentek meg adatok a honlapon. Mindenesetre mivel 5595 új fertőzöttet találtak, miközben 8946 mintavételt végeztek, a napi pozitív tesztek aránya elképesztő csúcsot döntött: a tesztek 62,5 százaléka lett pozitív. Legutóbb pont vasárnap volt kiemelkedő az adat, akkor a tesztek 41 százaléka volt pozitív.

Link itt:

https://mfor.hu/cikkek/makro/rengetegen-meggyogyultak-nagyot-zuhant-az-aktiv-koronavirusosak-szama-magyarorszagon.html

G. F.: A 60%-os ferőzöttség azt jelenti a járvány berobbant, és megfékezhetetlen. Teljesen mindegy milyen intézkedéseket hoz a kormány, viselünk e maszkot vagy sem, otthon maradunk e vagy sem. szükség lenne az oltóanyagra, hogy a ferőzési gócokat fel lehessen számolni.

A jelentkezési ívek, melyet Müller Cecilia küldött a kormány nevében nem tartalmazza milyen vakcina kerül felhasználásra.